Kanada
Kanada

Neden Kanada?

Birleşmiş milletlerin yaptığı araştırmalar neticesinde ise, Kanada 1992, 1994, 1995, 1996 yıllarında “dünyanın en yaşanılır” ülkesi olarak tanımlanmıştır. Bu değerlendirme Kanada’nın eğitim, yaşam standartı, gelir seviyesi ve dağılımı gibi konular göz önünde bulundurularak yapılmış ve buna göre “Neden Kanada”sorusunun cevabını vermektedir.

Yüksek Yaşam Standartları 
Kanada dünyada en yüksek refah düzeyine sahip birkaç ülkeden birisidir. Kanadalıların %65’inden fazlası kendi evlerine sahiptir. Kişi başına düşen otomobil, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, telefon gibi dayanaklı tüketim malların oranı çok yüksektir. Medya, sanatsal etkinlikler bakımından da Kanada oldukça gelişmiş durumdadır. 1000’den daha fazla radyo istasyonu ve 700’ün üzerinde televizyon istasyonu bulunmaktadır.
Bütün önemli şehir merkezleri; değişik alışveriş merkezleri, restorantlar, tiyatrolar, sanat galerisi ve müzelere sahiptir. Kanada şehirlerinde; mükemmel spor ve eğlence tesislerinin yanı sıra doyumsuz güzellikle sayısız park, bahçe bulunmaktadır.

Eğitim Almak İçin Güvenli Bir Ye
Kanada’nın daha soğuk bölgelerinde bulunan kampüslerde, binalar genellikle yeraltı tünelleriyle bağlantılıdır. Vancouver bu çok soğuk bölgenin içinde yer almamasına rağmen, yeraltı tünelleri çok yaygındır. Bu yerleşim; sadece soğuk havaya karşı korunma değil aynı zamanda öğrencilere daha emniyetli şekilde okula gidip gelme olanağı sağlar. Kanada’da Üniversitelerin kendi güvenlik birimleri vardır. Kanada da 1990’lı yılların başında bu yana suç oranları dikkati çeken oranlarda düşmektedir.

Yüksek Bir Teknoloji Ülkesi 
Kanada; yüksek teknoloji alanında hızlı büyüme kaydetmektedir. Telekominikasyon, taşımacılık ve mühendislik, mikro elektronik, tıbbi cihazlar, gelişmiş software, hidro elektrik ve nükleer santraller, lazer ve optik elektronikler, bioteknoloji, yiyecek ve içecek işleme, geomatiks ve çevre ile ilgili sanayiler gibi sektörlerde Kanada, uluslararası bir üne sahiptir.

İki Lisan Konuşan Bir Ülke 
Kanada; İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmi lisanı olan bir ülkedir. Fransızca konuşan Kanadalıların büyük bir çoğunluğu (% 75’i) ; ülkenin doğusunda bulunan Quebec bölgesinde yaşamaktadır. 1991 nüfus sayısına göre, Quebec nüfusunun % 82’sinin anadili Fransızcadır. İki lisan konuşan bir ülke olarak Kanada; her iki lisanı öğrenmeye istekli öğrenciler için ideal bir ülkedir.

Kanada’da Eğitim Olanakları: 

Yüksek Eğitim Kalitesi
Kanada’daki üniversite ve kolejler yüksek standartları ve kaliteleriyle ünlüdür. Bilgisayar mühendisliği, işletme, telekomünikasyon, tıp ve ziraat en çok ilgi gören ve kalitesi dünyaca tanınmış bölümlerin başında geliyor. Ayrıca kullanılan en son teknoloji sayesinde öğrenciler her türlü bilgiye kolaylıkla erişebilmektedir. Kanada’nın batı bölgesinde yer alan British Columbia, yabancı öğrencilerin bir numaralı tercihi konumundadır. Bu bölgenin en önemli merkezi olan Vancouver bir çok lisan okulunun bulunduğu bir cazibe merkezidir. Diğer önemli bir bölge Ontario bölgesidir. Bu bölgenin en önde gelen şehirleri Ottawa ve Toronto’dur. Toronto, kültürel açıdan müze, galeri, tiyatro vb. konularda Londra ve Newyork’la boy ölçüşebilecek konumdadır.

Kanada her yıl eğitim için gelen öğrencileri kucaklamış ve güzel fırsatlar sunmuştur. Eğer Kanada’ya eğitim amaçlı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, almanız gereken özel bir izin vardır: 

  • Kanada eğitim merkezinden kabul mektubu
  • Eğitiminizi ve yaşamınızı karşılayabilecek kadar paranızın göstergesi
  • Eğitiminizi tamamladıktan sonra döneceğinize dair bir kanıt
  • Sağlık muayenesi
  • Kanada’ya gelmek için eğitim vizesi

Kanada Dil Okulları

Kanada'nın iki resmi dili vardır. İngilizce ve Fransızca. Her iki dili öğrenmek için de Kanada ideal bir ülkedir. Kanada'da İngilizce öğrenmeyi seçen öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülke genelinde bir çok dil okulu bulunmaktadır. Kanada aksanı standart İngilizce'ye çok yakındır. Gerek kurs başlangıç tarihleri ve konulardaki özel dil okulları dil eğitiminde başta gelmektedir. Ayrıca üniversite, community college ve üniversite college'larda İngilizce eğitimi vermektedir. Fransızca dil okullarının önemli bir kısmı Quebec'te bir kısmı da ülkenin farklı bölgelerinde bulunmaktadır. İngilizce dil okullarında olduğu gibi Fransızca dil okullarında da yıl boyunca bir çok başlangıç tarihi bulunmaktadır ve kurs süresi esnektir.

 
Kanada Üniversiteleri

Kanada’ki üniversitelerde de öğrencilerin çok sayıda ders almaları zorunludur. Yalnızca tek bir konuda uzmanlaşmaları değil pek çok konuda donanmaları gereklidir. Örneğin ana dersleri İngilizce, Fizik, Ekonomi olan bir öğrencinin bu derslerin yanında Fen Bilimleri, Edebiyat, Sosyal dersleri almalıdırlar. Belirli bir sayıdaki derslerden geçtikten sonra öğrenciler mezun olurlar. Bu üç yıl veya dört yıl sürer.

Eğitim devlet tarafından desteklenir. Ücretler ABD’den daha düşüktür. Kanada’da standart öğrenci bursları yoktur. Bu yüzden de aile desteği olmayan bir öğrencinin full time eğitim görebilmesi imkansızdır. Kanada’da öğrenciler genelde eğitimlerini yaz tatillerinde veya kışın part time çalışarak karşılarlar. Maddi sıkıntı içinde olan öğrenciler eyaletlerin burs ve ödeneklerine başvurabilirler. Her üniversite başarılı öğrencilere çeşitli burslar ve fonlar sağlar. 


Kanada, ülkenin her bölgesinde ( hem kırsal kesimde hem de şehir merkezlerinde ) bulunan çok geniş üniversite ve üniversite college’lerine sahiptir. Kanada üniversiteleri, eğitim ve araştırma açısından uluslararası üne sahiptir. Kanada üniversitelerinin dereceleri; Amerikan ve İngiliz üniversitelerinin derecelerine eşittir. Kanada üniversiteleri; devlet tarafından desteklenmektedir. Kanada’nın hangi bölgesi olduğuna bakmaksızın sürekli olarak yüksek kalitedirler.

Ayrıca hepsi yüksek bir akademik özerklik derecesine sahiptir. Üniversitelerin harçları; eyalete, öğrenim kurumlarına ve programlarına bağlı olarak farklılık gösterir.
Genellikle akademik yıl Eylül ayından Mayıs ayına kadar sürer. Bazı üniversiteler sömestr veya üç aylık dönem sistemine sahiptir. Yaz aylarında da eğitim devam etmektedir. Kanada ; iki resmi dili İngilizce ve Fransızca’ya sahip olduğu için bazı üniversitelerde her iki lisanda da eğitim verilmektedir. İngilizce öğrenim yapılan üniversitelerde lisan seviyesini tesbit için en önemli ölçü TOEFL sınavıdır. Ancak bazı Kanada Üniversitelerinin öğrenciler için kendi testleri vardır. Veya IELTS gibi diğer İngilizce sınavları da kabul edilmektedir. Standart hale getirilmiş Fransızca lisan sınavı bulunmadığı için, Fransızca öğrenim yapılan üniversiteler lisan tespit sınavını kendileri düzenlemektedir.

Kanada University College’leri

University College’lerinda uygulamalı ve akademik programlar kampüs atmosferi içerisinde verilmektedir. Üniversite derecelerinin yanı sıra sertifika ve diploma programları uygulanmakta ayrıca dil kursları da düzenlenmektedir. Üniversity College’lerinda, öğrenciler akademik üniversite programlarının yanı sıra uygulamaya yönelik programlar arasında seçim yapma hakkına sahiptir. 

Kanada Community Colleges ve Technical Institutes

Kanada'da Community College, Technical Insitute, university college'lardan ve cegep'ten oluşan 175 yüksek okul bulunmaktadır. Bu kurumların hepsinin öncelikli olarak iş, sanayi ve hizmet sektörlerin ihtiyaçlarına karşılık gelen önemli fonksiyonları vardır. Bu okullar aynı zamanda meslek liseleri mezunları, iş arayan üniversite mezunları ve hayata atılmış yetişkinliklere de yöneliktir.


İki - üç yıllık (veya daha kısa) college programlarında, genel akademik yoğunlaşmanın yanısıra mesleki olarak yönlendirilmiş müfredat uygulanmaktadır. Önemli sayıda üniversite mezunu diplomalarını aldıktan sonra mesleki beceri kazanarak daha iyi iş bulabilmek için college'lara girerler. Genel olarak College'lar üniversitelere oranla uygulamaya çok daha fazla önem verirler. Sınıf mevcutları daha azdır. Kampüs dışında da eğitim verebilmektedirler. Laboratuvar çalışmalarının sınıf içi çalışmalara oranı çok daha yüksektir. Öğrencinin katılımını teşvik eden eğitim sistemine sahiptir. Kabul standartları daha düşüktür.College'ler, bilgi teknolojisi, madencilik, çevre, otelcilik, turizm gibi pek çok alanda üst düzeyde eğitim vermektedir. College'lar yetenekli ve konularında uzman Kanada iş gücünün oluşmasına en büyük kaynağı oluşturmaktadır. College'ler beceri ve ihtisas isteyen Kanada işgücü için müfredat uygulamalı eğitim tasarlamaktadır. 

Kanada Vize
Kanada Öğrenci Vizesi

 

ÜCRETSİZ EĞİTİM VE VİZE DANIŞMANLIĞI: EgitimKanada Kanada Eğitim Danışmanlığı Kanada'da Eğitim Danışmanlığı konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti vermekte Vize işlemlerinizi A'dan Z'ye ücretsiz olrak üstlenmekte ve takip etmektedir.

 

KANADA ÖĞRENCİ VİZESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

  • On line Vize başvuru formu ve ek formlar- ( egitimkanada.com tam destek vermektedir)
  • Başvurulan okuldan kabul belgesi:  Haftada kaç saat ders göreceğiniz ve Kursun başlama ve bitiş tarihlerini kapsamalıdır.( egitimkanada.com tarafından sağlanmaktadır)
  • PASAPORT: Dönüş tarihiniz sonrası en az 6 ay daha geçerli  ve içinde en az 2 boş sayfa olması gerekmektedir. Programınızı uzatma olasılığınız varsa pasaport geçerlilik tarihinizin buna uygun olmasına dikkat ediniz.
  • Varsa eski pasaportlarınızın resimli ve vizeli sayfa kopyaları
  • Vize Ücreti: 6 aydan kısa başvurular için 100 CAD, 6 aydan uzun başvurular için 150 CAD
  • Niyet Mektubu
  • 1 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf, arka plan beyaz olmalıdır, 3,5 X 4,5 cm
  • Nüfus Cüzdanı
  • Vukuatlı nüfus kütük kayıt örneği ( Tam Tekmil - Aile bireylerini de gösteren)
  • ARŞİVLİ Sabıka kaydı – e Devletten İngilizce olarak alabilirsiniz
  • Varsa Evlenme cüzdanı
  • Daha önce evlenme boşanma durumu oldu ise mahkeme kararları, varsa çocukların velayeti
  • Askerlik tecil/terhis belgesi

 

ŞİMDİKİ / GEÇMİŞ / GELECEK İŞ DURUMUNUZU gösteren kanıtlar

  • Çalışma / Hizmet belgesi
  • Sigortalı işe giriş bildirgesi
  • Son 3 aylık maaş bordroları
  • Çalıştığınız şirkete ait belgeler (vergi levhası vb)
  • Çalışıyorsanız ve aynı işe dönecekseniz eğitim süresince iş yerinden izinli olduğunuza dair belge,
  • Yeni bir işe başlayacaksanız Kanada dönüşü işe başlayacağınıza dair yazı
  • Önceki iş yerlerinizden mektuplar
  • Çalışma durumunuzu destekleyebilecek her türlü ek belge

 

EĞİTİM DURUMUNUZ İLE İLGİLİ BELGELER

  • Kanada’daki programınız için gerekiyorsa IELTS sınav sonucunuz ( ya da TOEFL, Pearson)
  • Halen öğrenci iseniz okulunuzdan öğrenci belgeniz, eğitiminize ara vererek gidecekseniz okuldan izin belgesi
  • Öğrenci değilseniz son mezun olduğunuz okulun diploma ya da çıkış belgesi
  • Mesleğinizle ilgili olanlar öncelikli olmakla birlikte almış olduğunuz her türlü sertifika/Diploma
  • Daha önce yurt için / Yurtdışı bir dil kursuna gitti iseniz devam kurs sertifikanız veya gittiğiniz kurstan alınacak mektup
  • Halen öğrenci iseniz Akademik transcripler

 

Okul ve yaşam giderlerinizi karşılayabileceğinizi gösteren kanıtlar

Siz/ aileniz / sponsorunuza ait finansal belgeler

  • Kendi işyerine sahip olanlar: Kuruluş gazetesi, ticaret sicil belgesi, vergi levhası, imza sirküleri
  • Banka cüzdanları / Banka hesap dökümleri – bankanızdan İngilizce alabilirsiniz
  • Tapular, araç ruhsatları, varsa kira geliri olan tapu + kira kontratları
  • Çalışanlar: Maaş bordroları (son 3 ay), Emekli ise Emekli belgesi, Maaşın yattığı banka hesap dökümü
  • Burs ya da banka kredisi ile eğitiminizi finanse edecekseniz ilgili belgeler
  • Varsa oda/meslek kuruluşu üye kaydı
  • Sponsor mektubu (anne/baba dahil)
  • Sponsorlar için aile bağını gösterir belgeler
  • Sponsorlar için Sponsor Mektubu

 

 NOTLAR

  1. 18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER: Anne ve babalarından ( Her ikisi) noter onaylı muvafakatname ve Avustralya’da yetişkin bir veli tayini ile ilgili formlar eklenmelidir.
  2. Konsolosluk gerekli gördüğü durumda ek belge talebinde bulunabilir.
  3. Orijinali İngilizce veya Fransızca olmayan tüm evrakların Türkçe yeminli tercümesi yapılmalıdır.
  4. Süresi altı aya kadar olan programlar için sadece geçici ikamet vizesi gereklidir. Daha uzun süreli tüm öğrenim türleri için, öğrenci iznine başvuru yapılmalıdır.

 

 

EK BİLGİLER

Pasaport:  Henüz pasaportunuz yoksa ya da mevcut olanın geçerliliği bitmiş yada bitmek üzere ise www.epasaport.egm.gov.tr adresinden online randevu alabilirsiniz. . Pasaportunuz ortalama 2 – 4 gün içinde teslim edilmektedir. Ki,mi dönemlerde çok daha uzun sürebilmektedir.

 

Vize ücreti: Vize başvuru ücreti online olarak kredi kartı ile ödenmektedir.

 

-----------------------

BU SAYFADA ARADIĞINIZI BULAMADINIZ MI YA DA KONUYLA İLGİLİ SORULARINIZ MI VAR?:

Lütfen Bilgi İstek Formu’nu doldurarak sorunuzu bizimle paylaşınız. tarafınıza 1 gün içerisinde kapsamlı dönüş yapılacaktır.

Kanada Blog